Nya projekt

Allt arbete och alla projekt utvärderas ständigt för att kunna utveckla arbetet, både vad gäller metoder och problemområden. I detta arbete har CIDIC och Hand i Hand lagt fram två nya projekt för framtiden, men som ännu är under uppbyggnad, och igår fick jag vara med Dr. Carla som driver utformningen av dessa projekt tillsammans med Dr. Bernadette och socialarbetaren Miriam.
 
Det ena projektet handlar om sexuella övergrepp och riktar sig till barn och ungdomar som råkat ut för detta eller befinner sig i risk för att utsättas för det. Genom ett inderdisiplinärt arbetslag av advokater, socialarbetare, läkare, psykologer m.fl vill man ge dessa barn en chans att komma över sina upplevelser eller förhindra dem. Det man märkt är att personer som försöker göra en anmälan angående sexuella övergrepp behandlas respektlöst och ibland förnedrande av olika instutioner som egentligen ska finnas där för att hjälpa dem. Byråkratin gör helt enkelt att det är extremt få som i slutändan fullföljer sin anmälan och den juridiska processen, och de processer som faktiskt leder till en dom är sällsynta. Detta är något man vill ändra på genom att hjälpa offren med stöd och hjälp.

Det andra projektet handlar om ett "barnhem" för barn och ungdomar i åldern 8-18 år, både pojkar och flickor, som blivit utsatta för just sexuella övergrepp, sexuellt våld eller liknande framför allt i hemmet och därför, för deras egen säkerhet och välbefinnande måste tas bort från familjen eftersom dessa övergrepp oftast begås inom hemmet. Det finns fall där både fadern och brodern haft sexuella relationer med dottern i familjen till exempel.
Det jag fick göra igår för att bidra till projekten var att läsa igenom planerna och manualerna för att ge mina synpunkter, fram för allt för att de ska få perspektivfrån en person som kanske ser det med andra ögon som inte är lika insatt i projekten.
Projekten är mycket intressanta och spännande och jag ser fram emot att se hur de utvecklas!