Avskedsfest för volontärerna, målarjobb och födelsedagsfest!

Ytterligare en vecka har gått här på CIDIC och den här veckan har jag ägnat nästan uteslutande delen på CIDIC-centret. Jag och Don. Martín, vaktmästare på CIDIC, har arbetat hårt med att måla om på centret. Då vi enbart har haft tillgång till en kort stege har vi ibland fått improvisera med trästavar ihopsatta med våra rollers för att kunna nå högst upp. Jag har fått låna arbetskläder av Martín, vilka har använts väl, eftersom de ser leopardmönstrade ut för tillfället. Martín har även visat mig runt i La Paz och El Alto, och jag har fått besöka det huvudkontor som CIDIC har i centrala La Paz. Jag övar på att köra här, och den bergiga terrängen samt vårdslösa trafiken gör det hela till en utmaning.

 

 

De tre volontärerna från Vimmerby; Lisen, Malin och Sandra, hade sin sista arbetsdag för CIDIC förra fredagen, 15/3, och under eftermiddagen hölls en avskedsfest med alla barn på centret och deras familjer inbjudna. Volontärerna uppträdde ett väl inövat nummer med att slå på muggar i en viss sekvens samtidigt som de sjöng en avskedslåt, och uppträdde även med de minsta barnen, som visade upp sina talanger på en hinderbana, och de större barnen, med att sjunga ”We will rock you”. Barnen hade sedan uppträdanden som de hade övat in utan hjälp ifrån volontärerna, och det bjöds på mycket dans, sång och humor, men även tårar då det var dags för avskedstal från såväl volontärerna som från personalen på CIDIC. Festen avslutades med konfettiregn och presentgivning. Volontärerna fick målningar och konstverk som barnen hade gjort och personalen på CIDIC fick böcker som elever på Vimmerby folkhögskola själva hade översatt till spanska. På kvällen blev det ytterligare festligheter, då personalen bjöd ut oss volontärer till en restaurang i centrala La Paz, och efteråt blev det dans på en klubb i närheten.

I lördags var det dags för födelsedagsfest för de barn som tas omhand av CIDIC och deras föräldrar som har födelsedag i mars. Jag var närvarande vid föräldrarnas födelsedagsfest och tog kort och förberedde för festen. Det lektes lekar där föräldrarna fick uppdrag som de skulle utföra, såsom "Dansa din favoritdans" och "gråt som en bäbis" och även om alla till en början var ganska blyga så lättade stämningen väldigt snabbt, och alla såg ut att ha väldigt roligt. Efter ytterligare några lekar, en där man skulle försöka hålla en konversation utan att få svara "ja" eller "nej" och en variant av leken "fruktsallad" var det dags för tårta, och jag fick många frågor om Sverige, allt från hur klimatet är till hur mycket pengar man tjänar på byggarbete. De blev glada när de fick höra att min födelsedag är 16 juli, som är samma dag som "Día de La Paz", och bjöd in mig till att fira min födelsedag hos dem. Det var kul att se föräldrarna koppla av från livets vardag för en dag, och de såg verkligen ut att uppskatta det. Från tidigare besök hos familjerna har jag fått en uppfattning om hur hårt livet är för dessa familjer, men idag utstrålade de bara glädge.